Jag har ingen banan-förrätt att bjuda på. Däremot har jag mina favoritrecept på flygande jakob och banoffee-paj. En paj som är i det sötaste laget.
FLYGANDE JAKOB (Tasteline)
1 st grillad kyckling
2-3 st bananer
2-3 st bananer
3.5 dl grädde (eller en del mjölk)
1 msk mjöl
2.5 msk chilisås
1 paket bacon (jag gillar tjockare bacon utan så mycket fläsk)
En näve jordnötter
1 tsk italiensk salladskrydda
Ris
Ugn 225 grader.
Häll grädden i en tät (glass)burk tillsammans med chilisåsen, och mjölet, skaka ordentligt, låt stå.
Häll grädden i en tät (glass)burk tillsammans med chilisåsen, och mjölet, skaka ordentligt, låt stå.
Fördela kycklingköttet i en ugnssäker form. Stek bacon knaprigt, låt rinna av på hushållspapper.
Bred ut gräddblandningen över kycklingen. Dela bananerna och lägg i. Häll glatt på salladskrydda.
Gratinera i mitten eller nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.
Koka riset under tiden.
Strö på bacon och jordnötter.
EN STOR BANOFEE PAJ (Lejla Lindholm)
400 g digestivekex
- 175 g smör
- 2 burkar (800 g) sötad kondenserad mjölk (eller köp färdigkokt)
- 3 bananer
- 4 dl vispgrädde
- Ta bort etiketterna på burkarna och koka den kondenserade mjölken i cirka 2,5 timme-3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten).
- Ugn 175 grader.
- Krossa kexen till små smulor i en mixer och blanda dem med smält smör.
- Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten av en räfflad pajform med urtagbar botten.
- Grädda botten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.
- Vispa grädden fluffigt och skiva bananerna.
Fyll pajskalet med den nykokta kolan och lägg på ett lager av skivad banan.
Skeda sedan över grädden.
Toppa med tex. brända mandlar, riven choklad eller maränger eller alltihop.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar